Semalam 24/9/08 merupakan hari yg mungkin, paling menggembirakan bg kebanykan student kmb setelah sekian lama terperuk di kolej penuh memori ini. Namun bagi diri ini, kegembiraan itu mengingatkan aku kepada suatu kenangan pahit yg menyakitkan. Suatu memori gelap yang menyelebungi hati ku setiap kali aku pulang ke rumah tercinta di kajang. Selama lebih 10 kali aku pulang, ‘kegelapan’ ini pasti muncul. Kegelapan ni… sangat menakutkan atleast to me and some of ikhwah out there.

kegelapan ni.. agak sukar untuk aku describe. Namun, dalam diam, ia menghampiri hampir seluruh insan yg hidup nya mungkin seperti aku. Ya. Kegelapan ibarat penyakit yang hanya menyerang hati manusia. Kegelapan yang menelan iman. Most probably, suatu indicator kepada keimanan point (ImP) bagi diriku.

Setiap kali pulang, diri ini pulang dengan penuh harapan. Baik ukhrawi mahupun duniawi. ” Cuti ni… aku akn…..” Begitu lah kalo nk diungkapkan ayat penyambung kepada harapan yang dicetus dalam hati. Banyaklah objektif yang diukir untuk memotivasikan diri supaya cuti ini berakhir dengan kemenangan. Namun, sebegitu bnykpun objektif yang diplan, kegelapan pasti cuba menyerang hati.

kegelapan ni… menyerang hati kita dengan cara yang mudah. Kelekaan… kemalasan… keseronokan… tu mungkin 3 best friend dier. Dier atck hati kita dengan bantuan 3 best friend ni. Sikit2, kita berubah. Berubah dan lupe harapan yg ingin dicapai tu. Kita tkkn sedar cepatnya masa berlalu sbb 3 best friend dier ni atas usaha gigih mereka ni. Last2 kita sedar betapa ruginya kita… MasyaAllah.

Perubahan? hmm mungkin satu example adalah kemalasan untuk buat assigment2 yang timbul. Well, perhaps a phenomena occurs to almost every kmb student. A phenomena we realized almost when holiday is only 2 or 3 days left. Hmm, is that all? Is procrastination of works the only misery we should be aware off? Think again ya ikhwah, ‘kegelapan’ ni tak menyerang kita for that purpose only…

Apa yg diri ini harap sahabat2 berfikir adalah perubahan dari segi amalan dan sikap kita. Ya, diri ini rasa, perubahan ini la yg merupakan Main Objektif kepada serangan ‘kegelapan’ ni. Kalo di kolej, hati ni mungkin terpaut pada surau dan Qalamullah menyeliputi kita tiap2 hari. Bukan tu saje, hati ni insyaAllah sentiasa jadi ‘guardian’ yang mengingatkan kita supaya menghindari perkara mazmumah. Tapi, bila kat rumah, to me atleast, kekerapan perkara diatas berlaku berkurang amat mendadak. kalo di kolej hati ibarat ‘guardian’, kat umah hati cam ‘anti-guardian’. Instead of mengingatkan kita, dia pulak yang tolong bagi alasan n ‘menghakis’ kita.

Surau jauhlah” ” malaslah” “ngantuknya” ” semayang jap lagi lah…”

Ya Allah, ampunilah kejahilan diri ini…

Hakikatnya, serangan ‘kegelapan’ ni ibarat suatu indicator kepada tahap keimanan kita. Ia mampu menunjukkan dimana keIMANan Point (ImP) kita ketika ni. Kalo rendah iman kita, rendah lah ImP kite… At this point, kita kalah pada ‘kegelapan’ ini dan mungkin amalan kita sebelum ni masih belum cukup kuat untuk melawannya…MasyaAllah.

So insyaAllah, since yesterday cuti baru start, kita mungkin belum terlambat untuk berfikir tentang hakikat serangan yang bakal dilancarkan oleh ‘ kegelapan’ ini. Semoga atas kesedaran dan azam untuk elak diri ni kalah kepada ‘kegelapan’ ni, kita sama2 leh rancang n make sure kita x kalah.

Jika direnung lagi, kita masih lagi berada dalm bulan penuh barakah, bulan yang dicintai para sahabat. Bak status msg ‘boss’ diriku dalm YM,

“Ramadhan masih punya masa bersama kita”

The moment diri ini menulis post ini, kita berada dalam ramadhan ke 25. Most importantly, mlam ni is malam ke-26 so esok kita masih ada malam ke-27 dan malam ke-29 untuk dikejar. let us use it wisely n graps every oppurtunity which the ar-rahhim has prepared for us. InsyaAllah..

“Let us be like the reaction of weak acid and strong base that has a high equivalence point (EqP). We should be the strong base, and ‘kegelapan’ should the weak acid. At the end, we see that the reaction shows a high KeIMANan Point (ImP)” …….Rijal278

Advertisements